Luchtvracht Poort Brucargo

Doelstellingen

In samenwerking met het bedrijfsleven creëert dit impact­project uitgewerkte business cases rond het bundelen van goederenstromen van en naar Zaventem.

Uitgewerkte business cases rond het bundelen van goederenstromen


Case 1: Bederfbare voedingswaren


POM Vlaams-Brabant onderzocht samen met de Mechelse Veilingen en hun cliënten de mogelijkheden van een bundelingstraject van bederfbare voedingswaren van en naar de luchthaven.

De beslissingsnemers lieten zeer snel weten dat het fysieke bundelen niet dezelfde meerwaarde zou genereren als een bundeling van administratieve formaliteiten op één plaats (het zgn. enig loket). Omdat het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)  al vijf medewerkers aan de locatie Bel’Orta had toegewezen, polste de POM Vlaams-Brabant naar de interesse bij de diensten van Douane & Accijnzen. In dat kader vond er onlangs  een kennismakingstoer plaats bij Bel'Orta.  Een samenwerking met de douane wordt momenteel verder uitgewerkt zodat met een concreet bundelingsvoorstel naar de potentiële gebruikers en cliënten van Bel’Orta kan gestapt worden.

Case 2: Geografische cluster (Haasrode Researchpark)


Een bedrijf gelegen op het Haasrode Researchpark (HR) nabij Leuven toonde interesse in de bundeling van goederen­stromen. Dit bedrijf wil tegen 2020 in al zijn vestigingen zijn ecologische voetafdruk met twintig procent verminderen. Het bedrijf kon - ondanks verschillende doorgedreven acties - dit streefdoel niet halen zonder samenwerkingsverbanden te zoeken. POM Vlaams-Brabant ging samen met andere geïnteresseerde bedrijven op zoek naar bundelingsopportuniteiten. Deze mogelijkheden werden onlangs voorgesteld op een ‘Early Believers’-meeting, waar beslist werd één of meerdere bundelingstrajecten concreter uit te werken.

 


Contactgegevens

Danny Vanrijkel

POM Oost-Vlaanderen
Seminariestraat 2
9000 Gent, België

Tel: +32 (0)9 267 86 48
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.grenzelozelogistiek.be

Met de steun van:

Agentschap Ondernemen

Vlaanderen in Actie

kaart