Technology mapping

Het werkpakket Technologymapping bracht het innovatiepotentieel van de logistieke sector in de grensregio in beeld. Het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL), het Topinstituut in Breda (Dinalog) en POM Antwerpen onderzochten welke innovaties bedrijven nastreven op weg naar een hoger en duurzamer rendement. Daarnaast legden ze de belangrijkste belemmeringen en uitdagingen bloot.  De doelstelling is om toepassingsgericht onderzoek te faciliteren.

Rapport

Begin maart 2012 initieerden de projectpartners een webenquête binnen de Vlaamse Logistieke sector. Deze bevraging peilde naar lopende innovaties en openstaande noden, maar ook naar knelpunten die deze bedrijven verhinderen om door middel van innovatie hun concurrentiekracht te vergroten. De focus lag niet alleen op logistieke dienstverleners, maar ook op verladers, ICT-ontwikkelaars, consultants, vastgoedspelers,…, kortom, de sector in zijn totaliteit. Baanbrekende innovaties in de sector kunnen immers vanuit al deze actoren aangebracht worden.
 
Met behulp van diepte-interviews verwierf het VIL een genuanceerd beeld betreffende opportuniteiten én hinderpalen. Dinalog toetste de vergaarde informatie af aan Nederlandse zijde en kwam tot gelijkaardige vaststellingen.
 
Het VIL analyseerde alle resultaten en maakte werk van een interessant eindrapport dat aan de hand van diverse cases en getuigenissen een waarheidsgetrouw beeld schetst van een logistieke sector in volle ontwikkeling. Op 11 december 2012 werd het rapport voorgesteld aan het brede publiek in het Antwerpse Provinciehuis.
 
De projectpartners beperken zich echter niet tot studiewerk. De komende maanden wordt alles in het werk gesteld om de sector op basis van de aanbevelingen te ondersteunen in zijn ambities.

Activiteiten

  • Eind 2013 diepte Dinalog vier innovatiedomeinen uit die door bedrijven als cruciaal werden aangevinkt. De thema’s Douane en ICT, Duurzaam Transport en Logistiek, E-commerce en Retour logistiek en HR en imago werden in inhoudelijke sessies aan de hand van praktijkcases besproken door experts uit zowel het bedrijfsleven als kennisinstellingen. Per case werd er een vertaalslag gemaakt naar harde resultaten en een concrete invulling.
  • In maart 2014 organiseren de projectpartners een logistiek forum waarop bedrijven, kennisinstellingen en subsidieverstrekkers de kans krijgen op informele wijze met elkaar kennis te maken. Meer informatie volgt.

Contactgegevens

Danny Vanrijkel

POM Oost-Vlaanderen
Seminariestraat 2
9000 Gent, België

Tel: +32 (0)9 267 86 48
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.grenzelozelogistiek.be

Met de steun van:

Agentschap Ondernemen

Vlaanderen in Actie

kaart